Twee partijen verklaren hun algemene voorwaarden van toepassing op één overeenkomst. Welke gelden?

29 december 2022

Regelmatig verklaren contractspartijen ieder hun eigen algemene voorwaarden van toepassing op één overeenkomst. In eerste instantie lijkt er dan niets aan de hand te zijn. Dat verandert wanneer één van hen een beroep wil doen op de algemene voorwaarden. Welke zijn dan van toepassing?

Hoe in dergelijke situaties kan worden bepaald welke algemene voorwaarden van toepassing zijn, wordt hierna besproken.

Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing?
In de wet staat dat de algemene voorwaarden die als eerste van toepassing worden verklaard, gelden. Dit is alleen anders indien de andere partij die voorwaarden uitdrukkelijk afwijst.

Hoe wijst u algemene voorwaarden af?
De andere algemene voorwaarden moeten worden afgewezen voordat de overeenkomst wordt gesloten. Doe dit bij voorkeur zo snel mogelijk nadat de andere partij algemene voorwaarden van toepassing heeft verklaard.

Verder moet de afwijzing van de algemene voorwaarden uitdrukkelijk worden gedaan. Vaak staat in algemene voorwaarden dat alleen deze van toepassing zijn en dat andere algemene voorwaarden van de hand worden gewezen. Wilt u eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren? En staat deze bepaling daarin? Dan is dat in beginsel niet genoeg om de andere algemene voorwaarden af te wijzen. Het moet namelijk uitdrukkelijker. Denk bijvoorbeeld aan het volgende. Stuur een e-mail waarin u in de hoofdtekst duidelijk stelt dat u de andere algemene voorwaarden niet accepteert.

Hoe verklaart u eigen algemene voorwaarden van toepassing?
De eigen algemene voorwaarden moeten op tijd en duidelijk van toepassing worden verklaard. Dit moet gebeuren voordat de overeenkomst wordt gesloten. Doe dit bij voorkeur zo snel mogelijk.

Schriftelijk
Voorkom discussies over de vraag welke algemene voorwaarden van toepassing zijn. Daarom raden wij aan schriftelijk de andere algemene voorwaarden af te wijzen en de eigen algemene voorwaarden van toepassing te verklaren. Zo kan later gemakkelijker worden bewezen wat er is gebeurd en wanneer dat was.

Conclusie
Het is belangrijk om alert te zijn bij het sluiten van een overeenkomst. Verklaart de andere partij algemene voorwaarden van toepassing? Accepteert u dat niet? Dan moeten deze uitdrukkelijk worden afgewezen. Wilt u eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren? Dan moet dat op tijd en duidelijk gebeuren.

Tips

  1. Verklaart u als eerste algemene voorwaarden van toepassing? Wees er alert op of uw contractspartij deze (op de één of andere manier) van de hand wijst. Let er ook op of de andere partij andere algemene voorwaarden van toepassing verklaart;
  2. Verklaart uw contractspartij (ook) algemene voorwaarden van toepassing? En wilt u hier niet aan gebonden zijn? Wijs deze direct, uitdrukkelijk en bij voorkeur schriftelijk af.
  3. Bij twijfel: neem het zekere voor het onzekere.


Heeft u vragen?

Vraagt u zich af welke algemene voorwaarden van toepassing zijn op een overeenkomst? Of wilt u weten hoe u er zo zeker mogelijk van kan zijn dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn? Wij helpen u graag. Neem dan vrijblijvend contact op met Cathelijne Elassaiss-Schaap via elassaiss@elassaiss.nl of via 0344 – 227 030.

Neem vrijblijvend contact op

0344 – 227 030
info@elassaiss.nl

Neem vrijblijvend contact op

0344 – 227 030
info@elassaiss.nl