HOOFDELIJKHEID, MOET IK DE HELE SCHULD BETALEN?

28 juni 2019

Twee schuldenaren zijn hoofdelijk aansprakelijk voor een schuld. Één van hen wordt aangesproken tot betaling. Wat betekent dit?

De schuldeiser kan van iedere hoofdelijk aansprakelijke schuldenaar betaling van het totale bedrag vorderen. 
Betaalt een van de twee schuldenaren (een deel van de schuld) dan kan de schuldeiser dat bedrag niet ook op de andere schuldenaar verhalen. Zij hoeven samen nooit meer te betalen dan het totaal van de schuld. 

Één schuldenaar betaalt de schuld. Wat nu? Hij hoeft alleen dat gedeelte te dragen dat volgens de onderlinge verhouding tussen de schuldenaren voor zijn rekening komt. Het meerdere kan hij op de ander verhalen. 

Tip
Gaat u een hoofdelijke schuld aan, dan is het verstandig direct vast te leggen wie (uiteindelijk) welk deel van de schuld voor zijn rekening dient te nemen. Zo kan een eventuele discussie achteraf worden voorkomen. 

Heeft u vragen over het bovenstaande? Wij beantwoorden deze graag. Neem dan vrijblijvend contact op met Cathelijne Elassaiss-Schaap via elassaiss@elassaiss.nl of via 0344 – 227 030. 

Zie voor meer informatie het artikel ‘Hoofdelijke schuld, wie moet (welk deel van) de schuld betalen?

Dit is een column uit de serie ‘Ondernemingsrecht in bits & bytes’: heel korte artikelen over juridische onderwerpen uit de alledaagse ondernemingspraktijk. Door deze beperkte omvang worden niet alle aspecten en nuances van de besproken onderwerpen belicht.

Neem vrijblijvend contact op

0344 – 227 030
info@elassaiss.nl

Neem vrijblijvend contact op

0344 – 227 030
info@elassaiss.nl